flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Ei tea, mida kinkida? Kingi raamatuid!

04. dets. 2023

Kuulen üsna tihti lauset: „Ma ei tea, mida talle kinkida“. Olgu kingisaajaks siis armastatu, hea sõber, pereliige, töökaaslane või äge klient. Mul on elus palju imelisi inimesi, kellel on tõesti kõik olemas ja olen enda jaoks selgeks mõelnud – kingin kingitusi südamega, kingin südamest austust ja armastust või parema elu võimalust. Südamekingitused teen üldjuhul ausalt küsides, mida inimene vajab. Ilma mõtteta asju on kogu maailm täis – nende kinkimise välistan.

Ilma mõtteta asju on kogu maailm täis – nende kinkimise välistan.

Austust ja armastust avaldan tihti kirjutades – kirjutan kallile inimesele temast luuletuse. Sellega välistan üldtuntud ja kulunud õnnitlusavaldused ja austan läbi luuleridade inimese unikaalsust. Ja parema elu võimalust kingin juba aastaid läbi raamatute. Kui loen ise läbi mõne võimsate sõnumitega raamatu, jooksevad peast läbi inimesed: „Ohh, see raamat võiks talle sobida! Oo, seda raamatut on talle vaja! Jess, see aitaks teda! Või appi, ta peaks seda lugema, sest niimoodi muudetaksegi maailma paremaks paigaks!“

Ela ja küsi (Foto Karen Härms)

Juba kümmekond aastat kingin palju raamatuid. Kui olin vaene nagu vallasant, kinkis minu üks eluinglitest mulle raamatuid, mille osas tema tundis, et ma neid vajan. Nende raamatutega algas minu elu uus algus. Nüüd on minu kord headust edasi kinkida.

Olen mõned korrad elus tellinud raamatuid kastide kaupa. Viimase kasti raamatuid tellisin kirjastusest Million Mindset. Valisin välja kolm raamatut, mis mu eluteed on paremaks muutnud ja tean, et muudavad elu paremaks ka teistel.

Ela ja Küsi (Foto Karen Härms)

Seega otsustasin, et tellin kasti raamatud ja kingin südamehäält kuulates need laiali.

Hal Elrod „Imede hommik“

Kas oled kuulnud mehest nimega Hal Elrod? Hal on inspireeriv ärimees, ultramaratoni jooksja, üks maailma parimatest ärinõustajatest, nõutud esikõneleja ja mitmete menukite autor. Tõeliseks kangelaseks teeb aga Hali see, et ta on päriselt surnust üles tõusnud ja näidanud kogu maailmale, et kõik on võimalik. Ka surnust ellu ärkamine ja kõigest hoolimata täisväärtusliku elu loomine.

Hali suurim elukatsumus tabas teda aga 20-aastaselt, kui ta purjus juhi tõttu autoavariisse sattus ning ta surnuna leiti. Vaatamata sellele, et ta oli kuus minutit surnud, sai jäädava ajukahjustuse ning talle öeldi, et ta enam kunagi ei kõnni, tõestas Hal, et me kõik oleme suutelised ületama igasugused takistused, et luua endale oma unistuste elu.

Puud (Foto Freepik)

Hali raamat “Imede hommik” on mänginud paljude väga edukate inimeste eludes elus maagilist rolli. Raamatut soovitavad oma valdkonna tipud nagu näiteks Tim Sander, kes on endine Yahoo ärilahenduste juht ja NY Timesi enimmüüdud autor, Pat Flynn, kes on “Let’s go” autor ja nr 1 valitud “Smart Passive Income” podcasti juht, Rudy Ruettiger, kes on kuulus Notre Dame’i jalgpallimängija, kes oli inspiratsiooniks Hollowoody filmile “Rudy” ja Gail Lynne GoodWin, kes on InspireMeToday.com asutaja. Minu elu, hinge ja keha aitas see raamat püsti hoida koroonaajastu alguses. Jumalale tänu, et raamat mu eluteele sattus – raamatust leiab imelihtsa mudel, kuidas oma elu kvaliteetselt ja kiirelt paremaks luua – seda kohe hommikul.

Puud (Foto Freepik)

Autori soovitus hommikuteks (kasvõi 1 minut igat tegevust) : ole vaikuses, loe, ütle välja positiivseid sõnumeid, visualiseeri, pea päevikut ja liigu. Ja seda kõike kasvõi vaid minut! Minu jaoks toimis.

Chip ja Dan Heath “Hetkede jõud”

On alles raamat! Loetud kapsaks, täis kirjutatud, jutitud, hunnik pilte erinevatele inimestele saadetud ja ideid jagatud. Soovin kõigile, kes soovivad luua tõelisi eluks ajaks meelde jäävaid hetki luua. Just nimelt luua! Ise, teadlikult, südamest ja südamega!

Puud (Foto Freepik)

Häid ja inspireerivaid mõtteid raamatust:

  • Otsustavad hetked kujundavad meie elu, aga me ei pea käed rüpes nende saabumist ootama. Me võime neid ise teadlikult tekitada.
  • Ülendavad hetked on sellised, mis kerkivad igapäevarutiinist kõrgemale. See on nautimisväärne aeg. Moment, mil tunneme end kaasatu, rõõmsa, üllatunu ja motiveerituna. Need on tipphetked.
  • Me võime olla ülendavate, äratundmist, uhkust ja ühendust loovate hetkede autorid. Just need erakordsed minutid, tunnid ja päevad annavad elule tähenduse. Nende loomine on meie kätes!

„Andmise jõud“ Bob Burg ja John David Mann

Raamatu autorid peavad „teistele andmise“ all silmas lihtsalt andmismeelseks inimeseks olemist ja kogu lugu – inimeseks, kes annab teistele mõtteid, tähelepanu, hoolt, keskendumist, aega ja energiat. Inimeseks, kes annab teistele väärtust. Mitte selleks, et neilt midagi vastu saada ega ka strateegiana äris edasi pürgimiseks, vaid selleks, et andmine on iseenesest väga rahulustpakkuv ja meeliülendav eluviis.

Kuigi maailm võib kohati tunduda paigana, kus igaüks on vaid omakasu peal väljas, eksisteerib tegelikult ka palju heldemate ja võimsamate põhimõtete kogumik, mis asjade välispinna all toimib.

Puud (Foto Freepik)

Lõik raamatust:

Reverend Martin Luther King jr ütles kord: „Igaüks võib olla suur, sest igaüks võib teisi teenida.“ Sama mõtet võib väljendada ka sõnadega: „Igaüks võib saada edukaks, sest igaüks saab teistele anda.“

Kinkisin seekord raamatud neile:

  • Personalileidjale Laura Kassinile
  • Health Clinicu juhtidele Mihkel Adamsonile ja Anni Laasile
  • Poksivõistluse UFN korraldajatele: Gert Goršanovile, Annika Luigele ja Mark Tervinskyle
  • Jõutõstmise maailmameistrile ja Reval Sport peatreenerile Kaido Leesmannile
  • Eesti ühele hinnatumale kirurgile dr Siim Simmole
  • Enesearengu teejuhile Tiit Trofimov
  • Ja süda ütles, et tahan kõik need kolm raamatut kinkida ka ajakirja Buduaar endisele peatoimetajale Liisbet Sauele

Üleskutse: Mis oleks, kui nüüd lepiks sinuga kokku, et vaatad kodus raamaturiiulis ringi, tunnetad, millised raamatud on sinu elu päriselt muutnud, siis lähed poodi või surfad e-poes, mõtled armsa inimese, hea sõbra või vahva tuttava peale ja ostad talle raamatu, mis võiks ka tema elu paremaks muuta? Ja kui oled kingituse teele pannud ja tunned, et tahad head tegu jagada, tule liitu Facebookis „Lugemine on lahe“ kogukonnaga ja jaga kingitud raamatust pilti või kirjuta mulle oma kogemusest otse.

Lugemine on lahe

Artikkel ilmus ajakirja Buduaar erirubriigis ”Lugemine on lahe”.

Monika Kuzmina (Foto Karen Härms)
Monika Kuzmina

Author

Vaata veel