flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Dali Karat: kõik on väärt tähistamist!

24. veebr. 2024

Õnne-, mõtteviisi- ja motivatsioonikoolitaja Dalí Karat kirjutab raamatus “Õnn on otsus!“, et igal asjal on alati kaks vaatenurka, positiivne ja negatiivne. Lisaks toob ta välja, et selgub loob kergust. Need kaks väärtuslikku õpetust saavad kokku mõtteviisis, mille tuumaks on küsimus “Miks on hea, et ma seda kogen?”.
Õnn on otsus (Foto Karen Härms)

Kui sa räägid endale negatiivset lugu, siis sa ka tunned negatiivseid tundeid

Dalí tõdeb raamatus, et ei ole head ilma halvata ega halba ilma heata. Isegi kui oled üle elanud mõne õnnetuse, kaotanud lähedase inimese, kogenud keerulist majanduslikku olukorda või tervisemuresid, siis ka selles olukorras oli midagi head; seal oli põhjus, miks sa seda kogesid. „On inimlik, et mida tugevamalt me teatud teemadele või kogemustele hinnanguid anname, seda tugevamalt see meid puudutab ka emotsionaalses mõttes. Kui sa oled näiteks osalenud autoõnnetuses, siis tõenäoliselt sa paned sellele negatiivse sildi külge ning räägid endale lugu, et see oli midagi väga halba. Kui keegi teine oli õnnetuse põhjustajaks, siis lisandub tõenäoliselt veel ka ohvri rollis olemine, mis võimendab sinu jaoks kogu olukorra negatiivsust veelgi,“ lausub ta ja lisab, et tegelikkuses on mis tahes olukorras alati olemas kogu spekter oma negatiivsete, aga ka positiivsete aspektidega. Situatsioonile võib Dalí sõnul lisada raskustunnet see, et kui sa räägid endale negatiivset lugu, siis sa ka tunned negatiivseid tundeid. „Siis sa ei ole joondunud oma kõrgema minaga, sest nagu sa tead, siis sinu kõrgem mina ei vaata kunagi ühtegi teemat negatiivsest perspektiivist. Seega lisandub vastuolu ja halb tunne, mis tuleneb sellest, et sa ei ole ühenduses oma kõrgema minaga.“

Mis tahes olukorras on alati olemas kogu spekter oma negatiivsete, aga ka positiivsete aspektidega.

Õnnelikkus (Foto Freepik)

Miks on hea, et ma seda kogesin?

Õnne- ja motivatsioonikoolitaja räägib, et kahjuks kanname neid raskusi pidevalt endaga kaasas ja aina ketrame lugusid, et midagi on halvasti, raske, ebaõiglane, vale, kahetsustväärt vm. Kandes mineviku taakasid endaga olevikus kaasas, ei tee me muud, kui muudame ka olevikus olemise väga raskeks ja ebameeldivaks. Üheks võimaluseks teha juhtunuga rahu on Dalí sõnul küsida endalt: miks on hea, et ma seda kogen/kogesin? „Oletame, et sul on praegu rahaliselt keeruline olukord. Võta märkmik ja kirjuta sinna küsimus endale: “Miks on hea, et ma seda praegu kogen?” Pane kirja vähemalt kümme põhjust, see võimaldab sul minna piisavalt sügavale. Võib-olla tuleb vastustena üles, et kogetu on praegu vajalik selleks, et nüüd sa oskad palju paremini oma raha väärtustada, oma tööd paremini hinnata, näha alternatiive, mõelda loomingulisemalt, õppida säästma, näha, kes on päriselt su sõbrad või kellele alati toetuda saad. Märka, et hoolimata praeguse olukorra keerukusest, on selles alati ka midagi väga positiivset.“

Märka, et hoolimata praeguse olukorra keerukusest, on selles alati ka midagi väga positiivset.

Kirjutamine (Foto Freepik)

Dalí soovitab harjutust, mis aitab teadlikult kõigest positiivset poolt otsida:

Mõtle oma elus ühele raskele hetkele, väljakutsele, ebaõnnestumisele või muule olukorrale, mida sa endaga kaasas kannad. Küsi endalt selle teema peale mõeldes, miks on hea, et ma seda kogesin või kogen. Pane kirja vähemalt kümme asja – “See on sellepärast hea, et… .” Tunneta, kuidas see muudab kogu teemat ja toob su ellu rohkem rahu, selgust ja kergust.

10 head mõtet raamatust „Õnn on otsus!“:

  • Õnnelikkus pole midagi kauget ja kättesaamatut, mis saab osaks ainult privilegeeritutele. See on olemas nüüd ja praegu, tuleb ainult otsustada olla õnnelik.
  • Õnnelikkus peitub täielikus kohalolus. Kui sa pole oma tähelepanuga kohal praeguses hetkes, siis sa ei märkagi, mis seisus on su õnnetase.
  • Elu on täpselt nii äge, kui ägedalt sa seda vaatad! Ja maagiat näevad ainult need, kes sellesse usuvad. Nii on ka õnnega.
  • Sa võid lugeda sadu raamatuid, kuulata videoid ja osaleda järjest kursustel, aga kui sa saadud teadmisi ei rakenda, siis on need nagu tolmu koguvad raamatud riiulil, mida on küll tore vaadata ja millega mõnus uhkustada, aga nad ei täida oma algupärast eesmärki – luua sinu jaoks väärtust.
  • Me saame kõik treenida end teadlikult õnnelikumaks inimeseks ja see lähenemine muudab õnnelikkuse palju käegakatsutavamaks ja praktiliseks oskuseks igaühele.
  • Mitte tervemad inimesed ei ole õnnelikumad, vaid õnnelikud inimesed on tervemad.
  • Sa saad alati valida, kas oled õnnelik või mitte ehk kas suhtud mingisse olukorda positiivselt või negatiivselt.
  • Mida tugevamalt me teatud teemadele või kogemustele hinnanguid anname, seda tugevamalt see meid puudutab ka emotsionaalses mõttes.
  • Teadlik kohalolemine on eeldus sellele, et märkaksid kõiki sind igapäevaselt ümbritsevaid õnnehetki.
  • Sinu maailm on täpselt nii suur, kui suureks sa ise julged selle mõelda. Just siin tuleb unistamine mängu – unistades sa loodki oma reaalsust.
Raamat Hinga ja Ela (Foto Karen Härms)
Kirjastus GoodNews

Author

Vaata veel