flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Monika Palm: kriisid aitavad kasvada

17. veebr. 2024

Tasakaalukeskuse hingamisterapeut ja raamatu “Hinga ja ela!” autor Monika Palm kirjutab oma raamatus, et põhjus, miks tema ise teraapiate juurde jõudis, ulatub mitmete aastate taha. „Alustamise impulss võib olla sarnane paljude inimestega, kelle elus on raskeid aegu,“ tõdeb ta.

Hinga ja ela (Foto Karen Härms)

Taipamine, et pilk tuleb pöörata iseenda sisse ja sellele, mida tegelikult teha võiks

Olles vaid üle kahekümne aasta vana, püüdis Monika tasakaalu luua kärgpere koostoimimisse, mis tol ajal ei olnud veel nii levinud ja nii tavapärane nagu praegu. Hilisemad keerulised olukorrad varateismelisega ja samale ajale sattunud ema raske haigus panid teda silmitsi tõsiste väljakutsetega. Järjest jäid haigeks Monika lähedased inimesed – ema ja hea sõbranna. Mõlemad olid vähi diagnoosiga. „Käies koos emaga läbi kogu raviprotsessi tundsin, kuidas see mind jalust niitis. Vahelduseks traditsioonilisele meditsiinile otsisime alternatiivseid võimalusi ja need ka aitasid, kuid mingil hetkel otsustas ema ravi enam mitte vastu võtta. Ta isegi ei põhjendanud miks, vaid loobus sellest ja valis äramineku,“ meenutab ta ja lisab, et asjad hakkasid järjest halvenema ning algul oli tal seda väga keeruline aktsepteerida.

Sulg (Foto Freepik)

Monika ei suutnud mõista, miks inimene ei võta vastu tervendamist, kui talle on antud võimalus. Lisaks tundus kõik, mis puudutas naise eneseteostust olevat valel ajal ja vales kohas. Toona Monika elus toimuv oli kaugel sellest, mis paneks hinge helisema. Lahendamata teemasid tundus olevat korraga liiga palju. „Ainus, mis tõesti sel hetkel tuge andis, olid head ja soojad suhted mehega. Kui ema oli lahkunud, sain aru, milleks seda kõike vaja oli – et ma pööraksin pilgu iseenda sisse, suunaksin oma mõtted sellele, mida ma tegelikult teha võiksin.“

Elus toimuv segadus näitas, et tehtud valikud polnud kooskõlas hinge ja südamega

Monika toob välja, et hingeseisund annab meile märku, kui on vaja ette võtta muutusi. „Et minagi hakkaksin oma elus midagi muutma, toodi mulle kõik keerulised situatsioonid korraga lahendada. Olin lihtsalt sunnitud sügavamalt endasse vaatama. Eelkõige pidin otsima elus toimuva kohta põhjust iseenda seest ja mõistsin, et olin oma eneseteostust puudutavad valikud teinud puhtalt teiste inimeste ja ühiskonna arusaamade järgi, mitte iseendast lähtuvalt. Ei saa küll öelda, et kõik oleks olnud absoluutselt kasutu, sest ükski kogemus ei jookse mööda külge maha, aga see ei olnud see, mis minu hinge oleks toitnud,“ nendib ta ja lisab, et tema elus toimuv segadus näitas selgelt, et tehtud valikud polnud kooskõlas tema oma hinge ja südamega.

Hingeseisund annab meile märku, kui on vaja ette võtta muutusi.

Loodus (Foto Freepik)

Monika polnud kuulanud oma sisemisi soove ja ärkas alles siis, kui oli oma probleemidega sügavalt puntras ning toimuv tegi kõvasti haiget. Tal oli pidev tunne, et ta ei oska selle kõigega toime tulla. Tekkisid tugevad ärevushood ja depressioon. Ärevushood viisid Monika igahommikustele pikkadele jalutuskäikudele metsas, kus tema keha hakkas sõna otseses mõttes ise sügavamalt hingama. Naine hakkas iseendaga tegelema, loobudes meditsiinilistest ravimitest.

10 head mõtet raamatust „Hinga ja ela!“

  • Kui õpime hingama õigesti ja teadlikult, saame õppida juhtima ennast sinna, kus tahaksime oma elus olla, mida tahaksime oma elus näha ja kuidas tahaksime ennast tunda.
  • Hingeseisund annab meile märku, kui on vaja ette võtta muutusi.
  • Kui hakkad teadvustama asjaolusid, mis sind häirivad, saad võimaluse neid muuta.
  • Parimad lahendused tulevad alles siis, kui õpime olema lubamises teistsuguste arusaamadega inimestega.
  • Iga aitamise juures on oluline, et inimene ise peab tahtma seda abi vastu võtta.
  • Hooli endast. Sea ennast esikohale. Iseendast lähtuvalt oma vajaduste täitmine mõjub enesetundele ja energiatasemele tõstvalt.
  • Õnnelik inimene on alati ilus, sest tema sisemine ilu pääseb välja ning mõjutab ka välist ilu.
  • Sulle antakse nii palju, kui sa ise oled valmis andma ja vastu võtma.
  • Elu tähistades saame rõõmustada kõikide pisikeste asjade üle, mis meie päeva täidavad. Tee kõike seda, mis paneb sind suurepäraselt tundma ning tee seda nii, nagu see päev oleks pidupäev ja tähista lihtsalt olemist.
  • Naerata suuremalt, naera kõvemini, kallista soojemalt ja armasta nii, et terve maailm seda näeb!
Raamat Hinga ja Ela (Foto Karen Härms)
Kirjastus GoodNews

Author

Vaata veel