flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

3 nippi, kuidas muuta lugemine harjumuseks

01. juuli 2022

Kui Sa, armas lugeja, oled minusarnane, siis meeldib Sulle käia raamatupoodides, et sirvida, tutvuda, lugeda siit ja sealt, vahel loetusse ära uppuda, salamisi värske raamatu lõhna sisse hingata ning telefoni häid mõtteid kirja panna. Ja loomulikult täiendada lugemist vajavate raamatute nimekirja, mis on niigi juba äraütlemata pikk. Sel momendil nendin omaette sageli – nii palju raamatuid ja nii vähe aega! Kuid kas asi ikkagi on selles, et meil on liiga vähe aega või hoopis selles, kuidas me oma aega ikkagi kasutame? Kuidas muuta lugemine igapäevaseks harjumuseks ja mõnusaks rutiiniks?

1. Alusta huvipakkuvast valdkonnast

Kui Sa pole pärast kooli kohustusliku kirjanduse viimase raamatu kaane sulgemist ühtki raamatut läbi lugenud, siis sellest pole midagi. Parim aeg alustamiseks ongi just praegu! Küll aga võib just esimene samm tunduda see kõige raskem. Proovi alustada raamatust, mis haakub Sinu hobiga või huvialaga, sest raamatuid on tõepoolest seinast seina. Pea igas valdkonnas leidub ka mõni inspireeriv elulooraamat – need on üldjuhul lihtsasti loetavad, kaasahaaravad ning ühed parimad isutekitajad, et haarata järgmine raamat. Ja veel. Isegi kui alguses on lugemine aeglane, tähelepanu hajub, mõni peatükk või lõik tundub igav, siis ära anna alla ja loe raamat ikkagi lõpuni. Keegi ei tee sisu kohta tunnikontrolli ja Sul on täiesti lubatud raamatut omas tempos, omamoodi ja soovitud kohtadelt lugeda.

2. Võta iga päev lugemiseks aega

Kui Sa arvad, et Sul pole päevas ühtki vaba minutit lisaks, siis vaata igaks juhuks natuke kriitilisema pilguga üle oma tegevused. Sageli peitub see ekstra pooltund või isegi tund kas hommikus (varem ärkamine on samuti harjutamise asi) või õhtus, mil on tekkinud mugavam harjumus haarata kätte telefon koos uudishimunälga kustutava sotsiaalmeediaga või televiisoripult. Aga katseta – sageli laeb raamatu lugemine palju mõnusama energiaga kui passiivne „kanalite tapmine“, pärast mida oled ehk isegi kurnatum kui enne. Nii nagu trenni tegemine toodab õnnehormoone füüsilises kehas, tunneme ennast paremini pärast mõnusat ajutrenni – näiteks lugemise näol. Miks mitte teha kogu perega mõnus lugemistund just teile sobival ajal!

3. Tee lugemine enda jaoks võimalikult mugavaks

Kuigi uhkeid raamaturiiuleid on ilus vaadata, võib tänapäeval riiulitäis raamatuid mahtuda ka väiksesse seadmesse, mille saad kaasa võtta kõikjale – rongi, lennukisse, tööle – ja lugeda mis tahes vabal ajahetkel. Väga paljudel aitab lugemisharjumust hoida just e-luger oma kasutusmugavusega. Erinevalt sinise valgusega arvuti- ja mobiiliekraanist võib e-lugerist raamatut lugeda ka enne uinumist, sest e-lugeri ekraan ei koorma silmi ega hoia aju ärkvel ajal, mil see peaks olema puhkerežiimil. Vahelduseks võib proovida raamatuid lugemise asemel hoopis kuulata rakendustest nagu Audible, Digiread, Elisa Raamat. Samas on klassikalisel krabisevate lehtedega raamatul endiselt oma võlu ja fänkond. Ja see ongi tore – igaühel on võimalik leida omale meelepärane võimalus.

Lugemine ON lahe!

Kiika ka meie raamaturiiulile, et leida juba täna endale inspireerivat ning silmaringi avardavat lugemist!

Krista Kõrgesaar (Foto Karen Härms)
Krista Jõesaar

Author

Loe veel