flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Kuidas sündis Kirjastus GoodNews? 1. peatükk

30. juuni 2022

Kirjastuse GoodNews asutaja, juht ning visionäär Monika Kuzmina teab omast käest, et kirkaim selgusemoment võib inimest tabada hetkel, mil ta on oma elu kõige pimedamas koopas. „2009. aastal olin jõudnud omadega tupikusse. Ma ei soovinud enam edasi elada. Õnneks saatis mu õemees mind Lõuna-Ameerikasse mereväe taustaga juhtimis- ja kompetentsuskursustele, mis oli sõna otseses mõttes ellujäämiskursus. Lisaks sain tugevat õpetust eetika valdkonnas ja teadmisi, millesarnaseid mul varem polnud,” meenutab Monika. Aga alustame algusest.

Sõna jõud

Monika on lapsest saati uskunud, et headus muudab maailma. Et heal sõnal ja heal teol on tohutu võim. „Usun, et meil kõigil on kohustus muuta enda, oma lähedaste, sõprade, kaaskodanike ja kogu inimkonna elusid paremaks. Üks võimalus on teha seda hea sõna abil, sest tean, et hea sõna päästab elusid! Aga on veel palju teisi võimalusi ning meist igaüks parendab maailma omal viisil ja tulenevalt oma sünniõigusest,“ sõnab ta.

Sarnaselt on suur mõjujõud kurjal sõnal. Kurja sõnaga on hävitatud inimeste elusid nii otseses kui ka kaudses tähenduses. „Seda on tõestanud läbi terve ajaloo toimunud traagilised sündmused, mille päästikuks on olnud halva inimese pahatahtlik idee. Eriti ekstreemne on olukord, kui haiget saanud inimesed võtavad endalt elu, sest nad on jäänud üksi – mitte ilmtingimata füüsilises, vaid pigem vaimses mõttes. Keegi pole neid hea sõnaga toetanud, nende eest seisnud ega neile öelnud: „Sa ei ole üksi!““ arutleb Monika.

Kangelased ei anna alla

Lapsena luges Monika palju raamatuid kangelastest. Ta jutustab, et sageli raamatukangelasi kiusati, sest kurjade eesmärkidega inimesed hävitasid oma „võimu“ säilitamiseks neid, kes vaimselt üle ja südames paremad. Kuidas nad seda tegid? Esialgu „hävitas“ üks tegelane teise mõtteliselt, siis halba sõna levitades hakkas teda mustama teiste inimeste seas ja lõpuks toimus see „hävitamine“ ka tegudes. Ajaloost aga näeme kõik, et lõpuks viivad sellised kurja sõna levitamised suurte sõdadeni. „Nii juhtus minu lemmikraamatutes ja kahjuks ka ilmsi. Kuid minu unistustes kangelased ei andnud kunagi alla. Minu kangelased kaitsesid nõrgemaid, nad kandsid õilsaid väärtusi, võitlesid headuse eest ja kasutasid lahke sõna jõudu!“

Juba lapsena kirjutas ka Monika ise luuletusi paremast elust ning maailmast – ja teeb seda siiamaani. Ta unistas elust, kus maailma valitsevad üllad inimesed. „Kurvastusega nägin aga seda, et headel inimestel on üks „puudus“. Nad on oma kodudes head – toredad vanaemad-vanaisad, armsad emad-isad, mõnusad õed ja vennad, kuid nende nõrkus seisneb selles, et neil pole vajadust ennast suuremas ringis tõestada. Kahjuks võib juhtuda, et kurjad inimesed kasutavad nende heatahtlikkust ja siirust ära, sest nad ei oska end selle kurja hinge sisse mõelda ega ennast kaitsta,“ mõtiskleb Monika, kes on tänaseks heade uudiste portaali GoodNews, kangelaste meediaagentuuri GoodNews Communication ning kirjastuse GoodNews juht.

Ent nagu iga teekond, pole ka see kulgenud sirgjooneliselt ega ainiti ülesmäge. Sellest aga juba järgmises loos. Jääge meiega!

Raamat Hinga ja Ela (Foto Karen Härms)
Kirjastus GoodNews

Author

Loe veel