flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Hingamisterapeut Monika Palm: sünnitus ei tohiks olla valulik ja õudne protsess

18. juuli 2022

Rasedus ning sünnitamine on naise elu tõenäoliselt kõige erilisem sündmus. Siiski on loomulik, et lisaks rõõmule peatselt saabuva ilmakodaniku üle kogevad naised sünnitamise eel hirmu ja ärevust eesootava sünnitusprotsessi ees. Kuidas valmistada end ette nii, et sünnitus kulgeks võimalikult loomulikult ja kergusega? Nõu annab hingamisterapeut, Yoga-Duola ja raamatu „Hinga ja ela!“ autor Monika Palm.

Kust hirmud tulevad ja kuidas neist vabaneda?

„Hirm sünnituse ees tekib näiteks lugudest, mida on põlvest põlve edasi räägitud, aga ka sellest, et omakorda naise ema on sünnituse eel või ajal hirmu tundnud. Kõik hirmud lähevad just ema üsas olles lapsele edasi. Just seetõttu tuleks kas enne rasedaks jäämist või sünnitamist iseendaga teadlikult tegelda ja vabaneda teatud hirmudest, pingetest ning väljastpoolt omandatud arusaamistest. See võimaldab ka sünnitusel kergemini kulgeda,“ soovitab Monika, kes on olnud sünnitoetajana ka oma lapselaste sünni juures.

„Põhjus, miks ma sünnieelse ettevalmistusega tegelema hakkasin, oli see, et minu tütre esimene sünnitus oli suhteliselt keeruline. Olin küll tema juures, aga tal puudus isiklik oskus oma sünnitust juhtida. Kui ta oma teist last ootama jäi, oli meie mõlema teadlik valik läbida sünnieelse ettevalmistuse kursus, tänu millele oli tema teine sünnitamise kogemus hoopis teistmoodi,“ kirjeldab ta.

Julge küsida abi

Monika sõnul ei tohiks sünnitus olla valulik ning õudne protsess, mida naine kardab. „Vastupidi, see peaks võimaldama naisel avada endas loomuliku sünnituse võimekuse. See on absoluutselt kõigis naistes olemas, lihtsalt ajaloo jooksul on suure sekkumisega muudetud sünniprotsess ebaloomulikuks.“

Hingamisterapeudina oskab Monika juhendada, kuidas saab naine end sünnituseks ette valmistada ja sünniprotsessi juhtida eeskätt teadliku ja vabastava hingamise abil, ent sama oluliseks peab ta ka naise teadlikku ettevalmistust nii raseduse eel, selle ajal kui ka järel. Võtmetegevuste hulka kuuluvad enda puhastamine teatud mittetoetavatest mõttemustritest, oskus lõdvestuda, tõsta oma teadlikkust emadusest, aga ka isa rollist.

Monika rõhutab, et abi küsimine on väga loomulik, ka sellise teema puhul, millega naised peaksid justkui enesestmõistetavalt ise hakkama saama. „Mõnikord on abi vajalik, et avada endas seda jõudu, mis on naistele loomulikult antud ja valmistada ette ka keha, et ta hakkaks avanema ja et naine ise oskaks juhtida oma keha avanemist sünnitusel teatud harjutuste ja hingamisega,“ sõnab ta.

Monika Palmi raamatus „Hinga ja ela!“ sisalduvad hingamisharjutused on kõik sündinud isiklikest läbielamistest ning rohkelt praktiseeritud. Raamatust leiab hingamisharjutusi, mis on loodud elurõõmu suurendamiseks, tasakaalu hoidmiseks, energia aktiveerimiseks, pingetest vabanemiseks, une soodustamiseks jpm.

Krista Kõrgesaar (Foto Karen Härms)
Krista Jõesaar

Author

Loe veel