flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Rahvusvaheline ole ingel päev! Hea inimene nii ei tee …

22. aug. 2022

Ole kellelegi ingliks ja tee ingellikke tegusid! Just nii võiks kõlada tänase päeva, 22. augusti kandev mõte. 1993. aastal nimetas autor Jayne Howard Feldman just 22. augusti päevaks, mis läänemaailmas on laialt levinud nime all National Be An Angel Day. Rahvusvaheline ole ingel päev! Suur panus maailma headuse ja rahu loomiseks on aga juba ka see, kui olla lihtsalt hea inimene ja mitte kellelegi halba teha, öelda ega kellestki halvasti mõelda. Mida veel üks hea inimene ei tee? Uurisime, mida kirjutavad selle kohta meie kirjastuse autorid.
Ingel

Dave Benton „Olen see, kes olen“

HEA INIMENE ei ole halb iseenda ega teiste vastu.

Autor, artist ja tervendaja Dave Benton teab omast kogemusest, et nii hea kui ka halb võivad inimesega juhtuda kõigest ühe silmapilgu jooksul. „Sa võid jõuda paljude mägede tippu ja samamoodi kuristikku langeda. Sa võid kaotada kõige lähedasemaid ja leida palju uusi sõpru,“ kirjutab ta oma autobiograafias „Olen see, kes olen“. „Ent aina kinnitan üht tähtsat tõdemust: ela igas hetkes, sest elus olemata pole millelgi tähtsust. See on and, mille saad sündides – mida sellega teed, on juba su enda asi.“

Benton rõhutab igaühe isikliku vastutuse tähtsust – see, mida igaüks oma eluga ette võtab, millest end mõjutada laseb ja millest mitte, on kõik tema enda teha. „Kui tahad, võid ennast teostada või hoopiski antud eluaastad ära raisata. Kuid üks on kindel – elada tuleb väärikalt!

Ela väärikalt
NÕUANNE: Ära ole halb iseenda ega teiste vastu. Ela hoopis suurepärast elu! Sest mis kord läbi saab, saab läbi just sellisena nagu oled selle ise loonud. Kanna enda eest hoolt ja ära tee ka teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse. Ela nii, et oled iga päev parem inimene, kui olid eile, ja austa teisi.

Dali Getter Karat „Õnn on otsus“

HEA INIMENE ei vihka ennast ega vahi pidevalt vihaselt ringi.

On üks edasiviiv ütlus: „Ole enda vastu lahke, see aitab päris palju!“ Õnnekoolitaja Dalí Karat jagab oma raamatus ”Õnn on otsus!” taipamist, et enesearmastus või kas või endale meeldimine pole teps mitte nii lihtne ega levinud, kui võiks arvata. „Tavaliselt oleme hoopis iseenda kõige suuremad kriitikud – elame iseendaga vastuolus, teeme endale etteheiteid, nõuame endalt liiga palju, oleme endaga karmid, teeme end maha, tühistame enda väärtust või seame endale hästi tugevaid piire, kriteeriume ja tingimusi.“ Loe veel kord kõik need tegevused läbi – ja pane neile mõttes külge silt: hea inimene nii ei tee!

Headuse jagamine oma lähedastele ja ümbritsevale maailmale saab alguse sellest, et oled iseendaga sõbralik, hell, lahke ja hea; armastad iseennast just sellisena, nagu sa parasjagu oled; naudid ja fännad täiega kogu oma olemust, sest tea, et ükskõik milline sa enda hinnangul parasjagu oled – tegelikult oled sa täiuslik just tänu kogu oma ebatäiuslikkusele.

Kui sulle aga midagi enda juures kohe üldse ei meeldi, siis ära vihka seda passiivselt, vaid võta sellega midagi ette. Võib-olla ei meeldi sulle su juuksevärv või soeng? Muuda seda! Võib-olla leiad, et oled ülekaaluline. Muuda seda! Võib-olla tunned, et su riided ja stiil ei sobi sulle. Muuda neid! Kui sulle ei meeldi miski sinu iseloomus, siis muuda ka seda. Kõik on harjutamise ja kättevõtmise küsimus. Kõik on sinu enda võimuses!

Kõik on harjutamise ja kättevõtmise küsimus
NÕUANNE: Õnnelikkusele aitab hästi palju kaasa see, kui oleme iseenda parimad sõbrad: julgustame ja toetame ennast, peame endale motivatsioonikõnesid ja oleme enda suurimad fännid, mitte vaenlased. Seega alusta kõige väiksemast asjast, mida saad enda jaoks teha – naeratusest. Naerata endale iga kord, kui sa peeglisse vaatad või kuskil enda peegeldust näed ja tunne, kuidas rõõm, enesekindlus ja rahulolu kasvavad.

Monika Palm „Hinga ja ela!“

HEA INIMENE ei karda teha valikuid ega anna hinnanguid teiste valikutele.

Iga päev peame langetama suuremaid ja väiksemaid valikuid. Mida süüa? Kuhu minna? Kuidas minna? Kellega kohtuda? Milliseid tegevusi teha ja mis oleks targem tegemata jätta? Mõnikord osutub langetatud otsus õigeks, teinekord pakub aga õppetunni. Just viimased võivad tekitada ebakindlust ja teadmatusest tekkivat (alateadlikku) hirmu uute otsuste langetamiste ees. Ent valikute tegemist ei tohi karta, kuna need kõik viivad sind lähemale omaenda tõele. Samuti ei anna hea inimene hinnanguid teiste valikutele, sest ta teab, et igaühel on oma teekond käia.

Hingamisterapeut ja enesearengu teejuht Monika Palm annab nõu, kuidas äratada oma sisemine vägi, mis aitab teha õigeid ja edasiviivaid otsuseid. Ta soovitab endalt julgelt küsida küsimusi, kuna need suunavad sind ja vastusena hakkavad sinuni jõudma uued võimalused. „Elus ei ole kõik must ja valge, on palju erinevaid värvinüansse. Sellest värviküllusest tuleb õnnelikuna elamise nimel teha valikuid, mis sinu endaga sobivad ja panevad end hästi tundma – siis hakkab ka kõik muu elus toimima.“

Monika Palm soovitab oma raamatus „Hinga ja ela!“ harjutust, mis aitab suurendada sisemist väge ja kontakti iseendaga.

NB! Beebiootel naised ei peaks hingamisharjutusi tehes pingutama ega hinge pikalt kinni hoidma. Tõsisemate tervisehädade korral tasub enne hingamisharjutusi konsulteerida arstiga.

  1. Istu või lama selili ja sulge silmad.
  2. Hinga pikalt ja sügavalt sisse nina kaudu nii, et sinu kõhupiirkond tõuseb. Võid asetada oma käed ümber naba nagu tassi. Nii tunnetad sa paremini kui kõht hingamise ajal tõuseb ja langeb.
  3. Kui oled sisse hinganud nii, et kõht tõuseb, loe esimesest kuni seitsmenda südamelöögini, hoides hinge kinni.
  4. Seejärel ava suu ja hinga välja aeglaselt pahvakuga nii, et kõht vajub tagasi alla sinu selgroo poole.
  5. Kui väljahingamine on lõppenud, korda samme 2, 3 ja 4.
  6. Edasi tee viis sügavat sisse- ja väljahingamist või hinga nii kaua, kuni sinu meel ja keha on rahunenud.
  7. Jätka sügavat hingamist nina kaudu ja hoia suu suletuna.
  8. Hingamise ajal vali endale kinnitus või loo see ise ja korda seda oma peas terve hingamise aja. Nina kaudu sisse hingates ütle: „Ma olen…”, hoia hetke hinge kinni ja välja hingates läbi nina „…vägi”.

Näited väestavatest kinnitustest:

  • Ma olen vägi!
  • Jah, ma suudan!
  • Ma olen enda üle uhke!
  • Minus peitub piiritu vägi!
  • Ma loon ennast igal hetkel!
  • Ma valin oma sisemise väe!
  1. Tee nii 10 hingamist, lubades väestava kinnitusega end täita.
  2. Kui oled valmis, hinga sisse ja ava silmad. Ole valmis päevaga edasi minema koos sisemise jõu ja väega, kavatsusega ja sisemise tulega.
Hingamine
NÕUANNE: Ära karda seista valikute ristteel ega langetada otsuseid. Vajadusel esita küsimus oma kõrgemale minale / sisemisele väele ja kuulata vastust. Kasuta teadlikku hingamist, et olla kontaktis oma sisemise väega.

Toivo Niiberg “Ela ja küsi!”

HEA INIMENE ei kanna vimma ega ela küüned vaid enda poole.

Kas oskus andestada teeb inimese õnnelikumaks? „Kindlasti ei ole maailmas ühtegi inimest, kes ei oleks kogemata kellelegi haiget teinud või vastupidi. Jättes aga kõrvale kõik nimme ja pahatahtlikult tehtu, mida ei saa ega mõnikord ehk tohigi andestada, on andestamisvõimel inimese õnnelikkuse seisukohalt tähtis roll,“ mõtiskleb oma raamatus „Ela ja küsi!“ pereterapeut ja psüholoog Toivo Niiberg. Tema sõnul ei ole oskus unustada ja andestada pelgalt altruism, vaid tähtis õpitav oskus olla tulevikus veidi õnnelikum. „Andestamine tähendab healoomulisi muutusi igaühes, kellele on liiga tehtud. Andestades muutuvad inimeste motivatsioonid ja käitumismallid pahategija vastu positiivsemaks (heatahtlikuks, sõbralikuks või suuremeelseks, mõistvamaks, tolerantsemaks) ning väheneb negatiivsus (kättemaksuhimu, vältimissoov, tõrjutus, mittemõistmine).“

Õnnelikule elule aitab tugevalt kaasa ka see, kui aidata teistel olla õnnelikum – ehk hea inimene ei ela vaid endale, küüned sissepoole. „Et saada meeldivaid elamusi, tuleb neid eelkõige ise jagada,“ annab Niiberg nõu. „Nii mõneski kultuuris ja riigis, näiteks Jaapanis, käivitub juba lapsepõlvest ellujäämise õpetus, kus eelkõige õpetatakse oma sõprades ja mängukaaslastes märkama head ning seda ka selge sõnaga väljendama. Kahjuks on evolutsiooni käigus kinnitunud eelkõige agressiivsus ja ka eestlased kipuvad ütlema välja pigem halva, võttes headust enesestmõistetavana. Tegelikult peaks see olema vastupidi: headust tuleb taas avastada!”

Avastada headust
NÕUANNE: Nii maailma üldisele kui ka isiklikule õnnelikkusele aitab väga palju kaasa oskus andestada, teisi aidata ning näha teistes head. Ole see muutus, mida soovid maailmas näha ehk alusta alati iseendast!
Headust ja ingellikke tegusid!
Krista Kõrgesaar (Foto Karen Härms)
Krista Jõesaar

Authors

Loe veel