flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

IDEE: võta ette üks mõnus kevadine keha, meele ja vaimu detox

11. märts 2023

Kas teadsid, et alates tuhkapäevast, mis tänavu oli 22. veebruaril, hakati traditsiooniliselt pidama paastuaega, mis kestis kuni lihavõteteni? Kõneldes toidust, siis kui vanasti tähendas paastumine eeskätt lihatoodetest loobumist, siis tänapäeval võib igaüks ise otsustada, mille ta oma menüüst mõneks ajaks välja jätab. On levinud, et paastudes loobutakse liha- ja piimatoodetest, suhkrust, jahust, kofeiini sisaldavatest jookidest ning alkoholist ehk teisisõnu kõigest, mis organismile eluks hädavajalik ei ole.

Paastumist võib aga vaadelda ka terviklikumalt. Kui tunned, et vajad kevade eel turgutavat puhastus- ja värskenduskuuri nii kehale kui ka vaimule, siis lisaks toidulauale vaata kriitiliselt üle ka oma mõtted ning harjumused. Millised neist Sind toetavad? Millest oleks aga kasulik vähemalt mõneks ajaks paus teha? Soovitame Sulle kolme harjutust, mis toetavad kevadist keha, vaimu ja meele detox’i.

Kirjutamine (Foto Shutterstock)

# 1 Hinga end puhtaks

Hingamisterapeut ja raamatu „Hinga ja ela!“ autor Monika Palm sõnab, et just teadlik ja sügav väljahingamine puhastab kehast energeetilist prahti. „Selline puhastus on võimalik vere kaudu, mis kannab energiat eeterlikku kehasse, sisesekretsiooninäärmetesse, närvisüsteemi, andes sinna elujõudu. Puhastusprotsess toimub koos hingamisega läbi kogu keha alates füüsiliselt tasandilt, siis järgneb emotsionaalne tasand ja liigub edasi mentaalselt tasandilt mööda keha keskkanalit jalalabadesse ning sealt välja jalataldade all asuvatest energiakeskustest,“ selgitab Palm.

Hinga ja ela (Foto Karen Härms)

Detox-hingamisharjutus

  1. Leia endale koht, kus lamada ja sulge silmad.
  2. Alusta teadlikku loomulikku hingamist. Tee seda nii kaua, kuni lubad oma meelel lõdvestuda ja puhata hingamises.
  3. Saa teadlikuks, kuidas sinu keha hingab kaasa.
  4. Edasi vii rõhk rohkem väljahingamisele, viies väljahingamine pikemaks.
  5. Kujuta välja hingates ette, kuidas sa saadad energia koos energeetilise prahiga läbi keha allapoole jalataldadesse ja seal asuvatest energiakeskustest välja maa keskmesse, kus see neutraliseeritakse.
  6. Jätka enda tühjendamist prahist sellisel moel iga väljahingamisega.
  7. Ja iga sinu sissehingamine toob värsket energiat asemele.
  8. Tee seda nii kaua, kuni tunned, et puhastumine on lõppenud.

# 2 Loo oma mõtetesse selgus

„Selgus loob kergust. See on minu jaoks olnud mantra, mida olen endale viimase aasta vältel peaaegu iga päev erinevate teemade puhul meelde tuletanud,“ sõnab õnnekoolitaja ja õnneharjutuste kogumiku „Õnn on otsus!“ autor Dalí Karat. „Kui sul ei ole selgust, siis on selle asemel tõenäoliselt ebaselgus, teadmatus, segased asjaolud. Kui sul pole selgust, siis sa ei saa olla ka mõnusas voolamises, kogeda elu kergust, harmooniat või kulgemist kontaktis oma jumaliku olemusega,“ sõnab ta.

Õn on otsus (Foto Karen Härms)

Harjutus, mis aitab segastesse olukordadesse selgust luua

Dalí soovitab panna kirja kõik küsimused, inimesed, valdkonnad, teemad ja plaanid, mille osas sul valitseb praegu ebaselgus ja seega ka raskustunne. Näiteks sul on soov võtta koer, aga selle mõttega kaasneb ka mingi raske tunne. Sa saad minna selle tunde sisse, et saada aru, millest see raskus tekib. Võib-olla sa jõuad näiteks selleni, et sinu jaoks on ebaselge, mis tõugu koera sa tahad. Või ehk on tõu osas selgus, aga sa ei tea, millised on selle konkreetse tõu vajadused. Nüüd, kui sa tead, mis on sinu jaoks ebaselge, saad sa hakata vastuseid otsima.

Kui sa tekitad endale ebaselgete teemade/ küsimuste nimekirja, siis sa näed, kas ja kui palju on sinu elus praegu aktiivseid ebaselgeid teemasid, valdkondi, üritusi, mõtteid, plaane, soove. Ja siis sa saad hakata järjest nendesse teemadesse tooma selgust, mis omakorda loob sinu ellu iga päev aina rohkem kergust.

# 3 Kosuta keha mõnusa saunaga

Juba antiikmeditsiini teadlane Hippokrates arvas, et saun aitab isegi siis, kui midagi muud enam ei aita. Eri rahvaste saunad kujunesid erinevaks – Soome saun, Türgi saun, Rooma saun, Vene saun… Ja loomulikult Eesti saun. Vanade eestlaste töönädal oli raske ja väsitav, ent nädalalõpul tehtav saun kuulus kindlalt nii rikkamate kui ka vaesemate perede kommete hulka. Sauna tervendavast mõjust ja kohast eestlaste kultuuris kirjutab pikemalt oma raamatus „Ela ja küsi!“ terapeut ja psühholoog Toivo Niiberg.

Ela ja küsi (Foto Karen Härms)

Niiberg toob oma raamatus sauna tervendavaid omadusi:

  • pakub sügavat lõõgastust
  • treenib organismi kaitsemehhanisme
  • leevendab lihaste ja liigeste vaevusi
  • vabastab organismi ainevahetuse jääkides
  • aitab kehal stressi maandada ja normaalselt oma eluga hakkama saada
  • higistamine aitab välja viia palju kahjulikke ainevahetuse jääke
  • mõjub jõuliselt vereringele, kergendab neerude tööd, parandab valkude ainevahetust, samuti veesoolaainevahetust ja stimuleerib sisenäärmete tööd
  • toimib kõigile organsüsteemidele ja takistab sellega organismi vananemist ehk pidurdab oksüdatiivset stressi

Võta selle talve viimastel nädalatel aega iseendale ning paku oma kehale, vaimule ja meelele üks kosutav paastuaeg. Kui oled vabanenud negatiivsetest mõtetest ning jääkainetest, siis toida oma keha vitamiinirikka toidu, regulaarse liikumise, teadliku hingamise ning ilusate mõtetega. Mõnusat kevadeootust!

Krista Kõrgesaar (Foto Karen Härms)
Krista Jõesaar

Author

Loe veel