flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

10 inspireerivat mõtet enesearenguteel olijale

03. okt. 2022

1. oktoobril tähistas sünnipäeva alati särav ja inspireeriv õnnekoolitaja, raamatu „Õnn on otsus!“ autor Dalí Getter Karat. Selle puhul valis õnneraamatust välja oma lemmikud õnneterad meie kirjastuse täiega tore tehniline assistent ning terapeut Kerli Vau. Kui mõni neist mõtteteradest ka Sind kõnetas, siis anna meile sellest teada ning jaga artiklit ka oma sõbraga – et hea sõna leviks üha kiiremini ja kaugemale!

1. Elu on täpselt nii äge, kui ägedalt sa seda vaatad!

Ja maagiat näevad need, kes sellesse usuvad! Mitte keegi teine ei saa me elu põnevaks ja ägedaks teha, selle eest peab hoolitsema ikka ise. Elus juhtub asju ning vahepeal tulevad mõned takistused ette, kuid lõpuks me saame ikkagi ise otsustada, kui ägedaks me oma elu kujundame või mida üldse sellega teeme.

Õnn on otsus (Foto Karen Härms)

Dalí Getter Karat (Foto: Karen Härms)

2. Et suurendada oma õnnetunnet ning näha asjade helget poolt, tasub endalt küsida kolm küsimust: mis on selles olukorras head? miks on hea, et ma seda kogen? mis kõik on praegu hästi?

Väga lihtne on keskenduda negatiivsele. Inimese aju on harjunud kinni võtma negatiivsest, sest see on viis, kuidas oleme üles kasvanud ja mida näeme ka ühiskonnas. Kui meil on näiteks viis olukorda, millest üks on negatiivne, siis tihti inimesed unustavad ära, et neli olukorda olid tegelikult positiivsed. Selle asemel keskendutakse aga asjadele, mis läksid valesti.

3. Inimesed tunnevad end õnnelikuna, kui nad tajuvad, et nende elu on tähendusrikas.

Iga inimene saab oma elu ise tähendusrikkaks elada, sest kõigile lähevad korda erinevad asjad, olukorrad ja inimesed, kes teevad meid õnnelikuks. Vahepeal peab elus tegema asju, mis võib-olla ei ole nii meelepärased, kuid päevas võiks olla rohkem asju, mis ON meele järele, et õnnehetki oleks rohkem.

Õnn (Foto Shutterstock)

4. Ükskõik kui tume pilvine taevas ka ei tundu või kui kehv periood su elus parasjagu käsil poleks – alati on palju asju, mis on ka hästi.

Mu isa õpetas mulle väiksena, et igas negatiivses asjas on midagi positiivset ja ausalt öeldes nii ma elu näengi. See ei tähenda sugugi seda, et terve elu on lillepidu, kuid see aitab negatiivsetest või rasketest olukordadest kiiremini välja tulla. Ausalt öeldes ma ei mõistnud mõned aastad tagasi, miks ta seda lauset mulle juba sellest ajast korrutas, mil olin viiene (see on vanus, mida ma mäletan, võis olla ka varem), kuid täna näen selles suurt põhimõtet.

5. Kui ümberringi on torm ja kaos, paneb see proovile, kui sügav on südametunne su enda sees ning millisele vundamendile on rajatud sinu sisemine õnnelikkus.

Kriisid on parim viis, et näha, millega on vaja tööd teha. Olukorrad, mis ei ole rahulikud, on tegelikult parimad õpetajad. Kui me selles olukorras sees oleme, on vahel raske kõike vastu võtta, sest emotsioonid ja varasem kogemus, mis võis näiteks olla veel hullem, on kaasas, kuid kui suudame ära lahutada emotsioonid ja muu kogemuse ning võtta kõike kui täiesti uut olukorda, näeme tihti, miks mingi situatsioon just praegu tuli ja miks meil on vaja seda kogeda.

6. Sinu õnn on (ainult!) sinu enda vastutada!

Mitte keegi teine ei saa vastutada selle eest, kuidas sinu elu läheb. Jah, on inimesi, kes saavad seda mõjutada kas paremuse poole või mõjuda ka negatiivselt, kuid lõpuks saame me ise otsustada, millise emotsiooniga me magama läheme.

Õnn (Foto Shutterstock)

7. Iga päev ei pruugi olla ilus, aga igas päevas on midagi ilusat.

Meil kõigil on kokkupuuteid olukordadega, mis meile ei meeldi või on ebamugavad. Võib-olla on seal ka inimesi, kes ütlevad asju, mis võivad haiget teha – taaskord on sellised olukorrad parimad õpetajad näitamaks, mis enda sees toimub. Kui midagi viib ikka väga rivist välja, siis ei ole probleem selles olukorras ega inimeses, vaid ebakindlus asub iseenda sees.

8. Õnn on lihas, mida saab treenida teadliku, tähelepanu ja keskendumisega.

Kui tahame midagi muuta, siis tänapäeval ei ole meil ühtegi takistust peale meie endi, et seda muutust ellu viia. Kui soovime, et elus oleks rohkem rõõmu, toredaid hetki, õnne, siis võta teadmiseks, et see kõik ei tule lihtsalt koputades ukse taha. Kõigepealt tuleks vaadata, mis meie sees toimub – miks me ei märka õnne, mis juba on olemas, või miks kardame õnne vastu võtta?

9. Ei saa muuta õnnetuks inimest, kes on otsustanud olla õnnelik.

Kui oleme harjunud nägema rohkem positiivseid kui negatiivseid olukordi, siis on raske ümber muuta inimest järsku nägema vastupidi. See on väike harjumus, kuid muudab väga palju elu kvaliteeti. Kui näeme kõike tumedates toonides, siis on raske rõõmul, positiivsusel, rahulolul siseneda.

Õnnelik (Foto Shutterstock)

10. Märka elus õnnehetki – ära oota, et õnnehetkedes peitub elu.

Kuidas tegelikult märgata elus õnnehetki? Küsi endalt esimesena hoopis: mida tähendab sinu jaoks elu? Me ütleme, et tahame olla õnnelikud ja vabad, kuid keskendume suure osa ajast sellele, mis teeb meid õnnetuks. Elus ei muutu mitte midagi, kui inimene ise sisemiselt ei muutu. Väiksed asjad, hetked, olukorrad on alus sellele, et saaksime igapäevaselt elu nautida ja õnnelikud olla.

Dalí jagab Kirjastuse GoodNews lugejatega ka kolme lihtsat õnneharjutust – „Õnneallikad“, „Õnnesõnumid“ ja „Õnneskaala“. Milline neist on Sinu lemmik? 🙂

Krista Kõrgesaar (Foto Karen Härms)
Krista Jõesaar

Author

Loe veel