flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

TÄHISTADES VANAVANEMATE PÄEVA: piisab sellest, kui oled lihtsalt hea!

11. sept. 2022

Juba 12. aastat järjest tähistame septembrikuu teisel pühapäeval vanavanemate päeva. Loodetavasti on igal lugejal olnud õnne kogeda, mis tunne on vanaema tehtud pail (või pannkookidel!) või vanaisa süles istuda ning tema elutarkusi kuulata. Vanavanemate päeva eesmärgiks on tänada ning avaldada austust vanavanematele selle hoole ja armastuse eest, mida nad lastele ja lastelastele on jaganud. Tõstame iga sügise alguses vanaemad-vanaisad-vanatädid ja -onud au sisse, et öelda neile AITÄH! Aitäh, et olete noorema põlvkonna tugisammasteks, jagate oma teadmisi ja elutarkust ning ühendate generatsioone.

Vanaemaks-vanaisaks saamine on privileeg ning elust rõõmu tundmine ka vanemas eas oskus, mida pole teps mitte kõigil. Hüva nõu ei lähe aga kunagi raisku, seega jagamegi vanavanemate päeva puhul tarkuseteri ning väärt nõuandeid psühholoog ja õppejõud Toivo Niibergilt, mis pärinevad tema raamatust „Ela ja küsi! 500 elulist küsimust“.

Vanavanemad

„Vanus on suhteliselt hinnanguline mõiste. Tegelikult on inimesel kolm vanust: astronoomiline vanus, mis algab sünnihetkest ja on fikseeritud kõikides tähtsates isikutunnistustes; bioloogiline vanus, mis sõltub inimese kehalisest ja vaimsest võimekusest ning sotsiaalsest seisundist; ja sotsiaalne vanus, mille annavad sulle võõrad inimesed, kes tegelikult sind ei tunne ega tea, tehes sind sinu rõõmuks tükk maad nooremaks või sinu suureks kurvastuseks astronoomilisest vanusest hulga vanemaks,“ jagab staažikas psühholoog. Me ei saa muuta astroloogilist vanust, küll aga saab igaüks ise nii mõndagi ära teha selleks, et olla vähemalt bioloogiliselt ja sotsiaalselt noorem, kui pass näitab.

Me ei saa muuta astroloogilist vanust

Kuidas hoida vanemas eas mälu erksana?

Niiberg toob esile uuringute tulemused, mis näitavad, et mälu maht tervise säilides püsib. Teisalt väheneb vananedes uue info talletamine ja info kasutamise võime ning ka võimalus. „Lühimälus pole olulisi ealisi muutusi leitud, kuid töömälu vanemas eas mõnevõrra halveneb, eriti kui jäädakse pensionile, kaks kätt süles. Mälu vajab pidevat treeningut, kuni surm sind langetab, lahkab, lahustab, lennutab, lepitab või lohutab,“ sõnab ta ja jagab oma raamatus ka mitmeid soovitusi, kuidas mälu värskena hoida.

Vanavanemad (Foto Shutterstock)
  • Lahenda ristsõnu.
  • Omanda või täienda mõnd võõrkeelt.
  • Jäta esemeid meelde. Asjad, mida tahad meelde jätta, tuleb paigutada endale tuttavatesse kohtadesse ja ruumidesse.
  • Jalutades vali uus ja huvitavam tee.
  • Mine mujale poodi.
  • Väldi üksildustunde tekkimist.
  • Ole regulaarselt aktiivne! Neuroloogiaprofessor Mark Albers soovitab eelistada tubastele trenažööridele väljas jooksmist ja jalutamist, et rohkem olla värskes õhus.
  • Ideaalne, kui inimene suudab ühendada tegevused, millega ta emotsionaalselt suhestub (laulukoor, näitering, aiandus jne).
Vanemad (Fotod Shutterstock)

Kuidas olla tubli vanavanem?

Nii nagu kasvatakse lapsevanemaks, kujunetakse aja jooksul ja kogemuste najal ka vanavanemaks. Pereterapeudina töötav Niiberg oskab ka siinkohal paar tarkusetera kaasa anda.

  • Lapselaps vajab esmalt toetust ja ärakuulamist. Viimane protsess nõuab sageli palju aega ja kannatust, mida tööga hõivatud vanematel sageli napib. Küsi lapselapselt, mida ta vajab ja kuidas sina saad teda aidata. Tea, et ka lapselapsel on õigus tunda negatiivseid tundeid nii oma vanemate kui vanavanemate vastu. Last lõpuni kuulates aitad maandada temas kogunenud pingeid.
  • Püüa talle oma arvamust mitte peale suruda, vaid peegelda tagasi oma positiivseid ja negatiivseid emotsioone, mida lapselapse teod või ütlemised sinus tekitasid.
  • Tehke koos lapselapsega midagi toredat. Paku ise midagi välja ja ära solvu, kui laps keeldub. Vahel on tal lihtsalt tähtis sinu olemasolu ja lase tal omaette nokitseda.
  • Loobu lapselapse vanemate (ka kasuvanemate) kritiseerimisest, seda eriti lapse kuuldes.
  • Kriisisituatsioonides vajab laps lihtsaid vastuseid, selgitusi ja teadmist, et on vähemalt üks usaldusväärne täiskasvanu, kellele toetuda. Kui peaks juhtuma õnnetu olukord, mil lapsevanem on lahkunud, püüa jääda ikka vanavanema rolli – ei ole vaja olla isa/ema eest. Piisab sellest, kui oled hea vanaema/vanaisa.
Vanavanemad (Foto Shutterstock)

Kui see artikkel Sind kõnetas, siis jaga seda ka oma väärikas eas lähedasega – äkki ta saab siit mõne hea nipi või toetava mõtte. Toivo Niiberg pakub oma raamatus „Ela ja küsi“ vananemisega seotud nõuandeid suisa terve mahuka peatüki jagu.

Tutvu raamatuga siinsamas meie e-poes, kust leiad selle ühtlasi parima hinnaga!

Krista Kõrgesaar (Foto Karen Härms)
Krista Jõesaar

Author

Loe veel