flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Mis oleks, kui ahmiks endasse armastust…

10. veebr. 2023

Veebruar on armastuse kuu! Raamatu Hinga ja ela! autor ja Tasakaalukeskuse hingamisterapeut Monika Palm sõnab, et armastus ja armumine tähendab seda, kui tuntakse sügaval hingetasandil, et see on inimene, kellega tahetakse koos jätkata ning jagada oma elu. Palusime, et Monika räägiks lähemalt armastusest ja jagaks hingamisharjutust, kuidas armastust paremini vastu võtta.

Mis on armastus?

Monika selgitab, et üldiselt mõistetakse, et armumine on tunne ja keemia, mis ei pruugi kesta väga pikalt. Armastus on aga sügavam tunne, kuhu minnakse armumise tasandilt edasi.

Tema jaoks seostub armastus ka austusega nii iseenda kui partneri vastu – armastuses peaks olema vastastikkust austust, hoolivust, mõistmist ning soovi pühenduda suhtele, et koos kasvada ja areneda.

Hea inimene
Monika usub, et sügavas hingelises suhtes on hea ja lihtne olla. See toidab hinge. Selline suhe on suunatud omavahelisele asjade arutelule ja ühiste lahenduste leidmisele. Erinevad arusaamad ei pruugi viia tülideni suhetes. Need kipuvad tekkima, kui ei suudeta vastu võtta endast erinevate arusaamadega inimesi. Kuulamisoskus ja suutlikkus vastu võtta teistsuguseid arvamusi, on aluseks paljude probleemide lahendamisele. Vajalik oskus suhtes olles on õppida teist inimest kuulama, toetama, märkama enda ja tema vajadusi.

Siis saavad mõlemad omalt poolt panustada, et omavaheline suhe paremaks muuta. Läbi selle aidata teises inimeses välja tuua tema parimad omadused, mis igaühes tegelikult olemas on – parema versiooni temast endast.

Miks valitakse oma ellu valesid kaaslaseid ja kuidas seda vältida?

Suurem osa inimesi soovivad endale kaaslast, kellega tunda end hästi ja turvaliselt. Siiski juhtub tihti, et kipume enda ellu valima valesid kaaslaseid. Mis selle taga olla võib ning mida võiks ära teha, et meie ellu tuleks õiged inimesed?

Armastus
Monika usub, et me tõmbame enda ellu selliseid inimesi, kes resoneeruvad meie enda suhete ja armastusega seotud programmidega. Viimased aga on tihtipeale seotud meie minevikumustrite ja minevikukogemustega. Kui kirjeldada, millised võivad olla minevikumustritega seotud suhete algused, kipuvad need olema tormilised ja suhteliselt kiiresti lahtuma.

Kui järele mõelda, võivad paljud avastada, et meie elud sarnanevad väga vanemate või mõne esivanema eludega. Pärast minevikumustrite murdmist tekib ka arusaam, mida inimene soovib ja vabadus sealt edasi liikuda, et parema kvaliteediga suhteid luua.

Naine (Foto Shutterstock)

Kuidas muuta mustreid, et ellu tuleks õiged inimesed?

  • Esmalt hakka tegelema enda sisemaailmaga ja loo selgust, mis sõnumit selline olukord kannab.
  • Seejärel peab vabastama ennast mineviku- ja vanadest perekonna- või esivanemate lugudest, mis energeetiliselt või ka otseselt mõjutavad.
  • Alles siis saab hakata tekkima tegelik aimdus endast, oma soovidest ja nägemistest, milliseid suhteid ellu soovitakse.

Aga kuidas vabaneda armukadedusest?

Suhetes on tihtipeale probleemiks armukadedus. On isegi öeldud, et mis armastus see on, kus armukadedust ei ole. Monika paneb siiski südamele, et puhas ja siiras armastus armukadedusega seotud ei ole. Aga kuidas siis vabaneda armukadedusest, mis suhted keeruliseks muudab?

Armukadedus (Foto Shutterstock)

Kui armukadedusega ei tegele, jätkub sama muster järgmistes suhetes

Monika rõhutab, et armukadeduse puhul on kõige olulisem tegeleda iseendaga, muidu jätkub sama muster ka järgmistes suhetes.

Tasuks mõelda, kust on armukadedus alguse saanud. Selle taga võivad peidus olla näiteks sisemised haiget saamised, ebapiisavuse tunne, ebakindlus, madal enesehinnang, hirm üksi jäämise ees või hirm, et sind ei armastata.

Paljuski võib armukadedus olla seotud minevikuga, näiteks lapsepõlvega.

Kui pole vanade emotsioonidega suudetud toime tulla, võivad need tunded sarnastes olukordades aktiveeruda.

Õnnelik (Foto Shutterstock)

Kuidas mustrit ära tunda? Monika soovitab alati, kui varasemates suhetes on olnud armukadedusprobleeme, tegeleda alati iseendaga ja alles siis hakata uut suhet looma. Muidu võib korduda sarnane kogemus, lihtsalt teise inimesega.

Kui endaga tegeleda, siis saab alustada täiesti puhtalt lehelt ja luua täiesti teistsuguse kvaliteediga suhte. Vabanedes mustritest, mis loovad armukadedust, hakkad tõmbama oma ellu teistsuguseid inimesi ja looma harmoonilisi suhteid.

Kõik algab teadvustamisest

Armukadeduse esile kerkimisel on vaja seda teadvustada ja esitada üks lihtne küsimus: “Kes ma tegelikult olen, kui ma nii reageerin ja end nii tunnen?“

Monika põhjendab, et see aitab luua taipamist, kas see on sinu enda lapsepõlvega seotud või tuleb kuskilt mujalt.

Nii saad näiteks teadvustada, et see, mida sa tunned, on ülevõetud peremudeli osa. Seda teadvustades võib sulle tulla meelde või silmade ette see inimene või isegi situatsioon, kust see on armukadedus on üle võetud või kus see alguse sai.

Teadvustamine (Foto Shutterstock)

Esimesel juhul sinu teadvus näitab sulle, et see pole sina ja sellest on võimalik väga lihtsalt vabaneda, saates selle sinna, kust see tulnud on. Teisel juhul aitab see sul tegeleda sellega, kus ja miks see alguse sai.

Palju saab ise ära teha

Monika rõhutab, et me saame palju ise ära teha, et vabaneda armukadedusest ja et seeläbi panustada suhte paremaks muutmisesse. Kui armukadedust enam ei ole, siis seda esile kutsunud olukorrad hakkavad elust ära kaduma.

Ta nendib, et armukadedus on intensiivne emotsionaalne seisund, mis pingestab inimest nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt. Armukadedus lõhub suhteid. Sellest tekivad pinged, mis lõpuks võivad viia haigusseisundite tekkimiseni, kui neid pingeid ei vabastata.

Kui teadvustada, kust see armukadedus tuleb, võib sellest teadlikult vabaneda. Seejärel hakkab olemasolev situatsioon muutuma. Olukorrad, mis on sind enne häirinud, kaovad vaikselt elust ära. Sellega tasub igal juhul tegeleda.

Vabanemine (Foto Shutterstock)

Hingamisharjutus armastuse vastu võtmiseks

Monika ütleb, et armastus on tegelikult igal pool – õhus, päikeses, puudes, lilledes, taimedes, veekogudes, maas, inimestes, loomades. Ta jagab harjutust, kuidas armastust sisse hingata ja vastu võtta. See hingamisharjutus on väga lihtne, aga mõnikord võivad kõige lihtsamad asjad osutuda ülimalt efektiivseks.

Harjutus

  • Istu mugavas asendis, kas toolil või põrandal. Sirge seljaga, aga mitte pinges.
  • Sa võid seda tegelikult teha igas asendis, kui soovid. Ka kõndides.
  • Kui sa istud, siis soovi korral võid panna silmad kinni.
  • Vii tähelepanu hingamisele. Hinga sügavalt sisse ja välja seda harjutust tehes. Ei ole õiget ega valet. Palun lihtsalt märka, kuidas sa hingad ja mida sa tunnetad hingamise ajal.
  • Alusta seda harjutust väljahingamisega. Peale sissehingamist hinga teadlikult välja armastust.
  • Edasi hinga sisse armastust.
  • Hinga välja armastust.
  • Hinga sisse armastust.
  • Jätka seda harjutust 3-5 minutit. Märka, kas harjutuse lõpuks on hingata avaram ja kergem.

Vabastava hingamise terapeudi Monika Palmi raamat „Hinga ja ela!“ on praktiline abimees kõigile, kel on huvi tervendava hingamise harjutuste vastu, nii algajaile kui ka edasijõudnuile. Raamatusse on koondatud iseseisvalt praktiseerimiseks 60 lühikest teadliku hingamise harjutust koos tutvustusega. Harjutused on erinevad, neist igaühel oma eesmärk. Kõik harjutused aitavad hingata elu tagasi oma tervisesse, eesmärkidesse, püüdlustesse, suhetesse, aga ka üldisemalt õnnelik olemisse.

Loe ja tutvu raamatuga lähemalt selle autahvlil!

Et sind saadaks igal hingetõmbel armastus!

Monika Kuzmina (Foto Karen Härms)
Monika Kuzmina

Author

Loe veel