flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Dave Benton on meile tuntud kui laulja, kes 2001. aastal koos Tanel Padariga Eesti riiki säravalt kogu maailma melomaanidele tutvustas, meid Eurovisiooni võitjate austavasse nimekirja ja koos sellega ka kultuuriajalukku jäädvustas.

Olen see, kes olen (Foto Karen Härms)

On aga palju põnevat, mida me Dave Bentonist veel ei tea – kas tead, et tema pärisnimi on Efren Eugene Benita? Et lisaks lauljakarjäärile on ta ka alternatiivtervendaja ja reikimeister, gemmoloog ja kvalifitseeritud juveliir?

Dave Bentoni raamat “Olen see, kes olen” on otsekohene ja siiras lugu ühe Arubalt – läbi mitmete rännakute Eestisse tulnud mehe isikliku elu tõusudest ja mõõnadest, sisemaailmast, uskumustest ning elufilosoofiast. See on aus kõnelus oma sügava sisemise minaga, tema kogemuste sõnastamine ja elutarkuste jagamine lugejalegi.

Olen see, kes olen (Foto Karen Härms)

Milliseid eluõpetusi jagab Benton lisaks oma eluloole raamatus? 

 1. Ühtehoidmine on elu võti.
 2. Ära unusta ausust enese ega teiste vastu.
 3. Veendu, et oled kogu oma olemusega hea, mitte pelgalt ei teeskle headust.
 4. Ainult sa ise saad otsustada, millesse usud. Otsusta ja vii see otsus ellu.
 5. Usu oma võimetesse!
 6. Seni kuni usud – leiad lahenduse.
 7. Ei tohi iialgi alla vanduda ja seniajani peab järjekindlalt katsetama, kuni võimaluse uks lõpuks avaneb.
 8. Andke endast alati lihtsalt parim.
 9. Ärge kannatage vaikides. Kui vajate abi, siis küsige.
 10. Ela suurepärast elu, sest mis kord läbi saab, saab läbi just sellisena nagu oled selle ise loonud.
Ela ja küsi (Foto Karen Härms)
 • Kas nõustud ja elaksid nende põhimõtete järgi?
 • Kas sul on raamat olemas ja läbi loetud?

Kas teadsid? 

Kas teadsid, et sarja „Elujutud“ esimese raamatuga, mille autor ongi Dave Benton, sai tõeks kirjastuse GoodNews juhi ja visionääri Monika Kuzmina ammune eluunistus – kirjastada lugusid kangelastest.

Olen see, kes olen (Foto Karen Härms)

Kes meie kangelased on? Kindlasti on nendeks elupäästjad, õigluse eest võitlevad politseinikud, alati abivalmis arstid ja oma eluga riskivad tuletõrjujad. Nad on suure südamega heategijad. Kangelane sünnib igaühes meist, kui oleme kukkunud ja kõigest hoolimata taas tõusnud ning edasi liikunud – kui me oleme otsustanud enda elu elada kangelasena. Just niisugused inimesed ongi meie sarja “Elujutud” kangelased. Nad on ellujääjad ja eluloojad.

Kuidas sündis raamat “Olen see, kes olen”?

Armastatud muusiku elu keerdkäike, õnnestumisi ja õppetunde ning sügavaid sisemisi taipamisi avav teos „Olen see, kes olen“ sündis paljude inimeste koostöös. „Raamatu sündimise lugu on selline,“ jutustab Dave, „et minu sünnipäeva külaliste seas oli kord härra, kes tuli minuga vestlema, küsides jutu sees hulgaliselt küsimusi. Ta kuulis mu saavutustest äris ja elus, küsis õpingute, elukäigu ja kõige muu kohta. Mulle tundus, et mu elukäik huvitas teda siiralt. Ja siis see juhtuski. “Kas soovite siis mu raamatut lugeda?” küsisin temalt. Raamatut, mille nimeks sai “Olen see, kes olen”, inspireeris mind kirjutama kaasvestleja huvi.“

Olen see, kes olen (Foto Karen Härms)

Ideega edasi minnes tegigi Dave valiku inimestest üle maailma, kes teda tunnevad, alates arstidest kuni poliitikute, mänedžeride ning pereliikmeteni. „Arvestasin sellega, et ilmselt tuleb mul silmitsi seista ka selliste tundlike teemadega, mida ma pigem puudutada ei tahaks,“ meenutab Dave. Avameelne elulooraamat „Olen see, kes olen“ on jäädvustus Dave’i isiklikest arusaamistest ja maailma tunnetusest; see on tema sisekõne ja arutelu oma kahe mina vahel, tema kogemuste kogum.

Raamat Hinga ja Ela (Foto Karen Härms)
Kirjastus GoodNews