flexile-white-logo
0
Ostukorvis ei ole tooteid.

Räägime vampiiridest – energiavampiiridest!

31. okt. 2022

Kas sinagi oled kunagi kogenud tunnet, kus viibides koos teise inimesega ühes ruumis, hoovab sust ühtäkki üle jõuetuse ja kurnatuse tunne? Või tundnud, kuidas muidu rõõmsa ja optimistliku meele matab ämblikuvõrguna enda alla masendus ning pessimism? Kui jah, siis on väga võimalik, et viibisid ühes ruumis energiavampiiriga. Ent kas teadsid, et on olemas ka energiadoonorid?

Mida arvavad teadlased energiavampiiridest?

„Energiavampiir on inimene, kes tahtlikult või tahtmatult kurnab teisi enda ümber, võttes neilt energiat. Teisalt kohtame inimesi, kes annavad meile energiat ehk toimivad energiadoonoritena,“ kirjutab oma raamatus „Ela ja küsi“ psühholoog ja terapeut Toivo Niiberg. „Energiavampiirluse ja -doonorluse teema arenduses on palju manipulatsioone, musta ja valget maagiat, aga veel piisavalt vähe teaduslikku psühholoogilist arutelu. Rohkem on uuritud taimede ja lemmikloomade energeetilist, samuti keskkonnast tulenevate energiate mõju inimestele.“

Energia (Foto Shutterstock)

Küll aga on näiteks Ateena riigikolledži emeriitprofessor ja Montevallo ülikooli auprofessor doktor Joe H. Slate oma raamatus „Energiavampiirid“ („Psychic Vampires: Protection from Energy Predators & Parasites“) kirjutanud põhjalikult muu hulgas sellest, kuidas psüühilist rünnakut ära tunda, millist mõju avaldavad ohvrile energiaküti rünnakud ja mida saab igaüks ise teha selleks, et oma energiat kaitsta, aga ka energiavampiiri rünnakust taastuda.

„Slate ei näe energiavampiire mitte kurjuse sümbolite, vaid lihtsalt õnnetute inimestena, kes ei oska oma energia taastamisega enam ise toime tulla. Professor usub, et enda kaitsmiseks energiakaotuste vastu on kõige olulisem tugev sisemine süsteem,“ toob Niiberg oma raamatus välja.

Energiavampiire on kaht tüüpi

Energiavampiirid võivad tegutseda mitmel moel: kurta, hädaldada, lunida kaastunnet, heietada lõputult mingil kindlal teemal, teist inimest järjepidevalt välja vihastada jne. Niibergi sõnul on olemas kaht tüüpi energiavampiire. Aktiivsed energiavampiirid alustavad konflikti avalikult ja provotseerivad inimest käituma ja mõtlema läbimõtlematult. Nad soovivad sageli haletsust, aga parem on seda mitte neile pakkuda, sest just teise inimese energiast, ka kaastundest, ammutavad nad toitu. Kui võimalik, siis potentsiaalselt kriitilises olukorras oleks hea kodust või ruumist lahkuda või vähemalt teise tuppa minna. Passiivsed energiavampiirid ei tegutse Niibergi sõnul aga tavaliselt nii avalikult ning sageli tunned, et oled energiast tühi, jõuetu, ärritunud, alles pärast nendega kohtumist. Enamasti ammutavad sellised energiavampiirid energiat hädaldamisest ja norimisest.

Ela ja Küsi (Foto Karen Härms)

11 nõuannet, kuidas kaitsta ennast energiavampiiri eest

Kõige lihtsam on muidugi mitte olla koos inimesega, kes imeb su energiast tühjaks. Ent paratamatult tuleb ette olukordi, kus oleme sunnitud energiavampiiridega ühes ruumis viibima kas perekondlikel, tööalastel või muudel põhjustel. Seepärast loe läbi ja pane kõrva taha, mida soovitab psühholoog Toivo Niiberg teha selleks, et ennast ja oma energiat sellisel puhul kaitsta.

  • Sulge energiavampiirile oma energeetiline väli. Kuna puutun oma igapäevases töös kokku eriliste inimestega, kellest paljud on ise seda tahtmata energiavampiirid, pidasin nõu ühe sensitiiviga. Tema soovitus oli väga lihtne – pane kaks kätt kokku nii, et sõrmeotsad oleksid vastakuti. Sellises asendis võid hoida käsi laua peal või süles. Leidsin endale sobiva asendi, käänates peopesad vastakuti ja hoides sõrmi koos.
  • Parim kaitsestrateegia mis tahes energiavampiiri vastu on püüda säilitada oma sisemist harmooniat, armastada ennast ja elu. Terve energiaga inimesele on väga keeruline kahju teha.
  • Huumor päästab. Energiavampiiri öeldut ei maksa südamesse võtta, sest muidu tekitab see sinus negatiivsete emotsioonide tormi. Suhtu energiavampiiri huumoriga, on ju vampiirlus ja oskus enda üle naerda kaks täiesti kokkusobimatut asja.
Ela ja Küsi (Foto Karen Härms)
  • Väldi otsest silmsidet. Kui vestled inimesega, kelles kahtlustad vampiiri, väldi otsest silmsidet, pigem suuna pilk tema otsmikule (vaata tema „kolmandasse silma“).
  • Pane paika piirid. Kui see on mõni sinu sõber, siis tunneta, kui palju sa suudad temaga korraga koos olla. Kui see on keegi sinu töökaaslastest, kellele meeldib pikalt rääkida, pane paika ajaline piir ja anna talle teada, et sul on näiteks ainult viis minutit aega.
  • Ära mängi temaga kaasa. Vampiiri eesmärk on tõmmata kogu tähelepanu iseendale, tuua inimene rahulikust seisundist välja. Vampiir ei ole suuteline toituma „puhtast energiast“ − siirast armastusest, usust ja heatahtlikkusest. Energia, mida vampiir tahab esile kutsuda, on ärritumine, solvumine, süü- ja hirmutunne.
  • Ära karda olla natuke ebaviisakas. Vahepeal pead sa lihtsalt energiavampiiri jutu katkestama ja keelduma tema väljapakutud ideedest, aga sa pead olema endas kindel ja see võib tähendada seda, et pead olema natuke ebaviisakas.
  • Ära proovi neid muuta. Aktsepteeri seda, et nad on üsna elavad, aga vahel väga väsitavad inimesed.
Ela ja Küsi (Foto Karen Härms)
  • Vältimine. Võimalusel väldi üldse või vähenda selliste inimestega suhtlemist, kes on raskesti haiged, pinges, tasakaalust väljas ning kipuvad kurtma, hädaldama, klammerduma, heietama ja pikalt rääkima.
  • Hoidu kaasa elamast. Kui nendega siiski suhtlema pead, hoidu kaasa elamast, ära muutu emotsionaalseks, vaid kujutle ennast läbipaistvaks või „sõelaks“, millest kõik halb jälgi jätmata lihtsalt läbi valgub.
  • Otsi tuge sõpradelt. Tee nii, et sa suhtled temaga ainult siis, kui te saate kokku teiste inimestega. Nii on tema energia imemisvõime jagatud kõikide sõprade vahel ja sa ei pea ainukesena kannatama.

Toivo Niiberg on hingelt ja kutsumuselt õpetaja, aga ka eluaegne õppija. Ta on lõpetanud viis kõrgkooli, omades loodusteaduste, aianduse ja psühholoogia teadusmagistrikraade. Sealjuures on ta olnud ka hinnatud õppejõuks mitmes Eesti kõrgkoolis (sh Tallinna Ülikoolis, Eesti Kunsti Akadeemias), kirg looduse ning aianduse vastu on ta viinud juhtivõpetajakska  Räpina Aianduskooli. Lisaks sellele annab ta aktiivselt koolitusi Vilko Koolituskeskuses, on erapsühholoog ning OÜ Katriito asutaja ja perenõustaja. Küsimuste esitamine ja vastuste otsimine on Niibergi elu lahutamatuks osaks. Ta usub, et küsimuste küsimine on oluline, et areneda. Sellest kantuna on ilmunud ka tema viimane teos, mahukas nõuanderaamat „Ela ja küsi! 500 elulist küsimust“.

Krista Kõrgesaar (Foto Karen Härms)
Krista Jõesaar

Author

Loe veel